top of page

2022 Hiinad pühad ja muu



 

Head Uut kõigile ja nagu ikka tavaks saanud aasta alguses saadan kiire info Hiina saabuvate pühade osas. See aasta on lisaks Hiina uus aastale, mis algab juba varakult 31. jaanuaril, ka Pekingi Olümpiamängud algamas samal ajal. Mängude alguskuupäev on 4. veebruar ning lõppevad need 20ndal veebruaril. Varasemale tuginedes on ilmselt kõik, mis Pekingit puudutab sellel ajavahemikul veidi keerulisem. Peamiselt puudutab see lennukaupasid ja charterlendusid. Mõlema puhul ilmselt tuleb kaubad viia kuhugi teise lennujaama ja sealt teele panna, mis iseenesest midagi erakordset ei ole. Teeme juba praegu seda olenevalt, kuidas nt Pekingi või Shanghai lennujaamas olukord vabaruumiga on ning vastavalt ka lennuhindadega.

Veohinnnad nagu iga aasta tõusevad mida lähemale pühad tulevad nii lennu- kui ka mereveos. Samuti tekivad ka probleemid vaba ruumi leidmisega. Mere puhul ilmselt hilja juba praegu, et midagi enne pühi leida aga lennu puhul kõik endiselt tehtav. Viimase puhul siiski endiselt reisilende on vähe ning praegu enamus kaubast, mis Hiinast Euroopa suunal lendab, moodustavad COVID testid.

Raudtee on pikalt juba üsna staabilne olnud ja isegi õnnestunud teinekord 30 päevaga Hiinast uksest-ukseni Eestisse kaubad tuua täiskonteiner ehk FCL saadetiste puhul. Endiselt raudtee hea alternatiiv, kui merele nt kohta ja konteinerit ei saa jaanuari kuusse. Rendime ise Hiinas konteinerid ja kaubad saab tavaliselt kohe peale laadimist ka rongi peale. Osakonteiner ehk LCL raudteeveo puhul on asjad alati olnud veidi keerulisemad ning seal ka tavapärane järjekord ja ruumipuudus ning ka veoajad pikemad.

Kõik ülalnimetatud probleemid peaksid vaikselt lahenema hakkama veebruari lõpu poole. Hinnad langevad ning ruumi probleemid vähenenvad. Siiski mitte pre-COVID tasemele vaid pigem sarnasesse suurusjärku nagu need olid eelmine aasta samal ajal.

Hiina pühad 2022*

1. jaanuar - 3. jaanuar (laupäev kuni esmaspäev) - New Year Holiday

31. jaanuar - 6. veebruar (esmaspäev kuni pühapäev) - Spring Festival / Hiina Uus Aasta

3. aprill - 5. aprill (pühapäev kuni teisipäev) - Ching Ming Festival

30. aprill - 4. mai (laupäev kuni kolmapäev) - Labour Day Holiday

3. juuni - 5. juuni (reede kuni pühapäev) - Dragon Boat Festival

10. september - 12. september (laupäev kuni esmaspäev) - Mid-Autumn Festival

1. oktoober - 7. oktoober (laupäev kuni reede) - National Day Holiday

*Tegemist on riiklike pühadega ehk vabade päevadega, kus tööd ei tehta.


Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

bottom of page